Weather: A few clouds, 22 °C / 73 °F
Local time: 11:19 am

Настаняване: 14 – 16 госта

Трапезария: 16 места

село Борово, на 1000 м. надморска височина

7 км от Кръстова гора

0893602628; 0899855778

* Best Price Guarantee
+
BOOK NOWCLOSE

Кръстова гора

Кръстова гора е една уникална местност, намираща се на 7 километра от Борово и къща за гости БорЯна. Разположени в района на централните Родопи, БорЯна и Кръстова гора, са от тези места, които завладяват с обаянието и красотата си.
Тук въздуха е кристално чист и свеж, природата очарова с красотата си и предразполага всички посетители към пълноценен и освежаващ престой сред балкана. За да разнообразим престоя Ви във БорЯна ще Ви предложим да си направите една разходка и да посетите едно от местата, за които всеки е чувал.
Името на местността идва от най – високата точка там – Кръстов връх 1545 метра. Това място има религиозна популярност. Според едно от преданията мъж от село Ковачевица се заселил в местността през 1933 година. Той бил изключително вярващ и религиозен човек. В една от вечерите Бог се появил и му заръчал на направи на върха кръст, на мястото на Христови кръст, който е бил там. Три години по – късно бил поставен голям кръст точно на върха, от където идва и името му.
Голямата популярност на Кръстова гора идва от вярването, че именно тук, на тази кръстообразна поляна, е заровена частица от Христовия кръст и че тук мнозина се изцеляват от болежките или мъките си.
Според всички, които са посетили поне веднъж това място, тук има нещо магично и силно, а според монасите, ставали свидетели на не едно необяснимо чудо, тук се усеща присъствието на Бог.
Предлагаме Ви да планирате есенната си почивка в къща за гости БорЯна около 14 септември, тъй като в навечерието на Кръстов ден 13 срещу 14 се прави нощно бдение. Мнозина остават да пренощуват точно тогава в този регион, тъй като има вярване, според което силите тогава оказват най- голямо влияние. Не са единични случаите на излекувани и ощастливени хора, след сбъдване на най- съкровените им мечти, за който са отправили молитви точно тази нощ.
При няколко дневен престой в Борово и къща БорЯна  Ви предлагаме да си направите разходка сред природата и да посетите някое интересно място. Това може да стане с помощта на водач от селото, който може да наемете. Разнообразието от дестинации е голямо: Кръстова Гора, село Манастир, водопад Свети Дух, местностите Дългите блата и Хайдушки поляни и други.